7 rzeczy, kt贸re musisz zje艣膰 na Majorce
Wyb贸r ciekawych, lokalnych potraw to nie lada sztuka. Opr贸cz tego, 偶e za wszystko trzeba zap艂aci膰, to jeszcze ci臋偶ko jest wcisn膮膰 trzy obiady naraz. Niestety nale偶y umiej臋tnie wybiera膰, co chce si臋 zje艣膰. Aby u艂atwi膰 walk臋 z pozycjami w menu, wybrali艣my typowe i 艂atwo dost臋pne smako艂yki, kt贸re warto zje艣膰 na Majorce. Tylko jedna pozycja zawiera owoce morza.

Coca de Patata

Od razu uprzedzam, 偶e coca nie ma nic wsp贸lnego z kokosami, kaka艂em ani kokain膮. Nazw臋 鈥瀋oca鈥 u偶ywa si臋 w odniesieniu do ciastek, pieczywa i ciast. Cocas de Patata to s艂odkie bu艂eczki z ziemniak贸w. W ich sk艂ad opr贸cz ziemniaczanego puree wchodz膮 jajka, cukier, smalec, m膮ka i dro偶d偶e. Szczeg贸lnie s艂ynne z tych smako艂yk贸w jest miasteczko Valldemossa. Odwiedzaj膮c to miejsce, wst膮pili艣my do historycznej piekarni Ca’n Molinas za艂o偶onej w 1920 roku. Jej znakiem rozpoznawczym s膮 w艂a艣nie te bu艂eczki. A jak smakuj膮? Przepysznie! Jak nasze ma艣lane bu艂eczki. Smaku ziemniak贸w zupe艂nie nie czu膰. Tylko idzie si臋 zakaszle膰 od szczodrej posypki z cukru pudru.

Ensaimada Mallorquina

Zakr臋cone dro偶d偶贸wki to podstawa majorka艅skiego 艣niadania. Ca艂ym sekretem ich przygotowania jest bardzo d艂ugi czas wyrastania ciasta. Zazwyczaj przygotowuje si臋 je wieczorem i pozostawia na ca艂膮 noc. Sfermentowane ciasto piecze si臋 w piekarniku nast臋pnego dnia. Ensaimada Mallorquina wygl膮dem przypomina szwedzkie kanelbulle, ale w smaku jest zupe艂nie inna. Bardzo specyficzna i mog膮ca nie wszystkim posmakowa膰. Najpopularniejszymi Ensaimadas de Mallorca s膮 wersje 鈥Llisa鈥, czyli bez dodatk贸w oraz Ensaimada de Mallorca de cabello de 谩ngel., czyli dro偶d偶贸wka wype艂niona d偶emem z dyni figolistnej, popularnie nazywanym 鈥瀢艂osy anio艂a鈥. W sklepach znajdzie si臋 te偶 inne spiralne dro偶d偶贸wki wype艂nione r贸偶nymi nadzieniami.

Co zje艣膰 na Majorce - Ensaimada Mallorquina Co zje艣膰 na Majorce - Ensaimada Mallorquina

Pan de Naranja con Almendra

Przyje偶d偶aj膮c zabytkowym poci膮giem do miasteczka S贸ller, nie mo偶na przej艣膰 oboj臋tnie obok cukierni przy stacji. Ca艂a masa cudownych 艂akoci wr臋cz przyci膮ga do witryny. Spo艣r贸d wszystkich wspania艂o艣ci wy艂ania si臋 na czele 鈥chleb pomara艅czowy z migda艂ami鈥. W standardowej wersji to rodzaj ciasta z pomara艅czy, jajek, cukru i migda艂贸w. W cie艣cie z S贸ller, kt贸re s艂ynie z pomara艅czy, raczej nie ma jajek. Mog臋 si臋 myli膰, ale konsystencja przypomina zwarty d偶em, a nie mi臋ciutkie ciasto. Na zdj臋ciu wida膰 cen臋 29 euro za kilogram. Ja za jeden kawa艂ek zap艂aci艂em ok. 11 euro i jad艂em go przez ca艂y tydzie艅. Mega du偶o przyjemno艣ci i 鈥瀋ukrzyca z miejsca鈥, ale warto.

Co zje艣膰 na Majorce - Pan de Naranja con Almendra

Pomara艅cze z S贸ller

Pyszne, s艂odkie, pachn膮ce! Po prostu trzeba skosztowa膰. Nie bez powodu miasteczko nazywane jest Valle de los Naranjos, czyli dolina pomara艅czy.

Pomara艅cze z S贸ller

Tunel de Mallorca

Niekoniecznie 鈥瀋o zje艣膰 na Majorce鈥, ale w zestawieniu spo偶ywczym powinna si臋 ta pozycja znale藕膰. Likier zio艂owy w charakterystycznych zielonych butelkach to znak rozpoznawczy wszystkich sklepik贸w z pami膮tkami. Trunek oczywi艣cie jest pity przez lokalnych mieszka艅c贸w, kt贸rzy sami robi膮 sobie likierki, zrywaj膮c zio艂a rosn膮ce w okolicy. Tunel szczeg贸ln膮 furor臋 jednak robi w艣r贸d turyst贸w z Niemiec. Likier z tymianku, mi臋ty i any偶u pasuje wszystkim amatorom niemieckiego J盲germeistera. Mo偶e dlatego tak du偶o ich przylatuje na Baleary?

Alkohol z Majorki - Tunel de Mallorca

Empanada Mallorquina de Sepia

Kolejny typowy wypiek z Majorki. Empanady mo偶na okre艣li膰 jako piero偶ki albo sakiewki. Cz臋艣膰 sma偶ona jest na g艂臋bokim oleju, cz臋艣膰 pieczona w piekarniku. W 艣rodku zazwyczaj znale藕膰 mo偶na wieprzowin臋 albo warzywa. Empanada Mallorquina de Sepia to piero偶ek z mi臋sem m膮twy. Czasem specjalnie barwiony na czarno barwnikiem sepia.

Co zje艣膰 na Majorce - Empanada Mallorquina de Sepia

艢wietny przepis jak zrobi膰 Empanady przedstawia babcia Maria:

Tortilla de patatas con sobrasada

Hiszpa艅ska tortilla to nie to samo co meksyka艅ska. T臋 robi si臋 z jajek i ziemniak贸w, bez dodatku m膮ki. Cz臋艣膰 Hiszpanii podaje j膮 z cebul膮, cz臋艣膰 za偶arcie twierdzi, 偶e ma by膰 bez. Mo偶na to por贸wna膰 do polskiego sporu pt. 鈥瀋zym obsypa膰 placki ziemniaczane鈥 鈥 sol膮 czy cukrem?. Wersja majorka艅ska wzbogacona jest o typow膮 dla tego obszaru kie艂bas臋 sobrasada. Wytwarza si臋 j膮 z mi臋sa wieprzowego, papryki i soli. Tortille kupuje si臋 zazwyczaj na kawa艂ki.

Tortilla de patatas con sobrasada A jaka jest twoja ulubiona potrawa z Balear贸w?

艁膮cznie
20
Udost臋pnie艅

2 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

*
*